Λία Κουμαντάνου


Η Λία Κουμαντάνου είναι αριστούχος απόφοιτος Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος Master of Science, με βαθμό «άριστα», στην Κοινωνική Ψυχιατρική – Παιδοψυχιατρική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο ολοκληρώνει φέτος την διδακτορική της διατριβή.
 Έχει εκπαιδευτεί και ειδικευτεί στη Θεραπεία Συμπεριφοράς (Μονάδα Θεραπείας Συμπεριφοράς του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών), στην Γνωσιακή – Συμπεριφοριστική Θεραπεία (Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας Συμπεριφοράς) και στην θεραπεία των Ψυχοσεξουαλικών Διαταραχών (Α΄Ψυχιατρική κλινική του Παν/μίου Αθηνών στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο).
Διατηρεί πολυετή συνεργασία με την Μονάδα Θεραπείας Συμπεριφοράς του ΕΚΕΨΥΕ και με το «Ιατρείο Ψυχοσεξουαλικών Διαταραχών» στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, με έργο κλινικό, εκπαιδευτικό κι ερευνητικό. Είναι εισηγήτρια κι επόπτρια στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών «Θεραπείες Συμπεριφοράς στις Διαταραχές Άγχους, την Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή και την Μετατραυματική Διαταραχή Άγχους» και «Η θεραπεία των Ψυχοσεξουαλικών Διαταραχών» (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής – ΕΠΙΨΥ).
Από το 2002 ασκεί ιδιωτικά το έργο του ψυχολόγου. Η επαγγελματική της εμπειρία ακόμη περιλαμβάνει συνεργασία με τον Δήμο Αργυρούπολης σε προγράμματα για την «πρόληψη και θεραπεία παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς» και ομιλίες για την επίδραση των ψυχολογικων παραγόντων στην απόδοση νεαρών αθλητών.
Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα ελληνικά και διεθνή συνέδρια ως ομιλήτρια, σε παρουσιάσεις και εργαστήρια (workshop) σχετικά με την αποτελεσματική εφαρμογή των Συμπεριφοριστικών παρεμβάσεων σε διαταραχές ενηλίκων και παιδιών, την εκπαίδευση   ειδικών ψυχικής υγείας και την Θεραπεία Ψυχοσεξουαλικών Διαταραχών. Έχει δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και συμμετοχές στην συγγραφή επιστημονικών εγχειριδίων. Στα πλαίσια της ιδιαίτερης ενασχόλησης με την αποτελεσματικότητα της Θεραπείας Συμπεριφοράς στις Διαταραχές Άγχους και ιδίως στην Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή, μετέφρασε και απέδωσε στα Ελληνικά την «Κλίμακα Yale – Brown για την βαθμολόγηση της βαρύτητας και του είδους των συμπτωμάτων ασθενών με Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή  (Y-BOCS)» (εκδ. ΕΚΕΨΥΕ, 2011).
Για πάνω από 10 χρόνια έχει την χαρά να συνεργάζεται με το «Κέντρο Λογοθεραπείας και Ειδικής Θεραπευτικής Αγωγής – Β.&Ε. Ποιμενίδου».